Jedina je Hičkoku smela da kaže “ne” - Dugometražni
Home      Vesti      Filmski      Dugometražni      Jedina je Hičkoku smela da kaže “ne”

Jedina je Hičkoku smela da kaže “ne”

Tipi Hedren zablistala je u filmu 'Ptice' i svi su još predviđali sjajnu filmsku karijeru. Međutim, njena odluka da ne pristane na udvaranje slavnog reditelja zatvorila joj je sva vrata. Izgubila je karijeru, ali sačuvala je sebe.

Milan Marjanović (NoviMagazin) 13.08.2012 5 komentara

Jedina je Hičkoku smela da kaže “ne”

Ljubitelji sedme umetnosti se sećaju ledene plavuše Tipi Hedren (Tippi Hedren) koja je debitovala u kultnom filmu Alfreda Hičkoka (Alfred Hitchcock) “Ptice”. Svi su očekivali veliku karijeru. Snimila je još jedan značajan film “Marnie”. Šta se desilo sa glumicom koja je trebalo da nasledi Hičkokove čuvene plavuše Kim Novak i Grejs Keli (Grace Kelly)? Priča je više nego zanimljiva.

Autori filma "The Girl" trebalo bi da nam daju neke od odgovora o zakulisnim radnjama koje su pratile uspon i pad filmske karijere Tipi Hedren. I sama glumica oglasila se u medijima otvoreno govoreći o trenucima svoje zvezdane slave, saradnje sa čuvenim Alfredom Hičkokom, ali i problemima koji su je zadesili.

Priča počinje sada već daleke 1961. godine kada je šezdesetdvogodišnji reditelj zapazio mladu i lepu Tipi u reklami za jedno dijetalno piće. Iza nje je već bila uspešna karijere fotomodela – radila je za poznate modne magazine, glumila u manje poznatom mjuziklu "The Pretty Girl".

Kada je 13. oktobra 1961. došla na prvi zakazani razgovor s producentima, niko joj nije govorio ko je misteriozni reditelj koji želi da je vidi u svom novom projektu. “Samo su me jednog dana pozvali i rekli – Hičkok te želi u novom filmu. Sreći nije bilo kraja”, priseća se danas Tipi Hedren. Shvatila je da može da postane nova velika zvezda.

Kako to već biva u Holivudu, sve se dešavalo kao u snu. Počela je da uzima časove glume, a Hičkok je organizovao probna snimanja koja su za to vreme koštala vrtoglavih 25.000 dolara. Glumila je scene iz njegovih ranijih filmova. Na jednoj večeri kojoj su prisustvovali Hičkok i njegova žena Alma, slavni reditelj joj je poklonio broš sa tri ptice sa raširenim krilima i rekao "Želim da glumiš u Pticama". Sve ostalo je istorija.

Početak, kao i svaki početak, bio je kao iz bajke. Snimanje je glatko išlo. Tipi se čak posebno zbližila sa jednom pticom koja je odstranjena sa snimanja jer nije pokazala dovoljnu agresivnost. Kako je snimanje odmicalo i stvari su se komplikovale. Došla je i čuvena scena u kojoj ptice napadaju. "U studio je ušao asistent producenta. Nije me mogao pogledati u oči. Samo mi je rekao da će koristiti prave ptice. Te ptice su kljucale, videla sam šta su učinile trenerima! Privezali su ptice uz mene elastičnim trakama. Potom su ih bacili na mene. Jedna od njih, koja mi je bila privezana za rame, za dlaku je kljunom promašila moje oko. Počela sam da vrištim da ih maknu s mene. Na kraju sam bila potpuno iscrpljena. Ne sećam se ko me je odvezao kući. Shvatila sam da me Hič odabrao jer nijedna slavna glumica zdrave pameti ne bi pristala da snimi taj film”, rekla je Tipi u jednom intervjuu koji prenosi Jutarnji list.

Uporedo sa snimanjem filma, počela se odvijati i paralelna „filmska“ priča. Scenarista Gvinet Hju tvrdi, a prenosi hrvatski magazin Gloria, kako je oduvek bilo poznato da Hičkok voli svoje plavuše više nego što bi trebalo, da je to uvek bilo više nego profesionalno za odnos reditelj – glumica. Kaže da je taj odnos kulminirao prema Hedrenovoj, a šezdesetih godina seksualno uznemiravanje nije bilo prezreno kao danas. Tako da je i Tipi morala trpeti višak pažnje kao i njene prethodnice Kim Novak i Grejs Keli.

A glumica sama otkriva: „Bio je vrlo  komplikovan čovek. Mislim da je mrzeo žene, bez ikakve sumnje. Ali  ja nisam bila slabić. Nisam ga se bojala. Njegova pažnja počinjala mi je smetati. Bio je to početak opsesije. Bilo je jako neugodno. Nije me zanimao na takav način. Posle snimanja hteo je da popije čašu šampanjca. Sve vreme me je posmatrao. Hteo je da odlazimo na privatne ručkove. Hteo je da kontroliše moj život. To me je  iscrpljivalo i plašilo”, piše Jutarnji.

Kulminacija njihovog odnosa dolazi sledeće godine na snimanju mračno sugestivnog filma „Marnie“, gde joj je partner bio Šon Koneri (Sean Connery). U pauzi snimanja Hičkok joj se otvoreno nabacivao, zabranjivao je da se vozi sa Konerijem sama u automobilu, dobijala je pisma i neželjene poklone. Bilo joj je teško sve to da odbije jer je imala ekskluzivni sedmogodišnji ugovor. Na kraju ga je odbacila iako ju je on ucenjivao pričom kako neće moći da izdržava ćerku Melani Grifit (Melanie Griffith), buduću holivudsku zvezdu, i stare roditelje.

Držeći se ugovora Hičkok joj je zabranio da radi sa drugim rediteljima. Kasnije je saznala da ju je u to vreme tražio francuski umetnik Fransoa Trifo, ali Hičkok nije dozvolio. Kada je prošao ugovor Tipi više nije bila „devojka tog trenutka“. Kaže da nikada nije zažalila zbog toga. „Sačuvala sam sebe. Znam to i zbog toga se dobro osećam“, izjavila je svom biografu Donaldu Spotu.

Ubrzo posle ove epizode udala se za svog agenta i s njim provela jedanaest godina radeći na sopstvenoj seriji „Roar“. Maršal je režirao, a ona igrala sebe. To je priča o porodici koja živi sa više od 100 leoparda, lavova i tigrova. Šou je koštao sedamnaest miliona dolara, ali je zaradio samo dva.

Po  završetku snimanja ona je set na kojem je snimana serija pretvorila u svoju oazu Šambala. Danas živi okružena životinjama koje nose imena samo velikih zvezda kao što su Džoni Dep (Johnny Depp) ili njen zet Antonio Banderas.

Iako joj je filmska karijera stala, ona je nastavila da putuje. Plovila je Južnokineskim morem dostavljajući hranu i odeću izbeglicama iz Vijetnama. Za one koji su se dokopali Amerike uradila je i više - učila je vijetnamske žene manikiru i slala ih u škole lepote da izuče zanat. Prošle godine je u Vašingtonu primila nagradu za svoj humanitarni rad. Tom prilikom je rekla „Ja se smatram svecem-zaštitnikom manikira“.

Iako je prošlo više od pedeset godina od kada je snimila svoja dva filma i dalje fascinira publiku širom sveta. Na Tviteru je nedavno osvanula anketa s pitanjem „ko je Hičkokova najbolja glavna ženska glumica“ i nepodeljeni odgovor bio je  - Tipi Hedren.

A kakva je sudbina zadesila filmskog genija? Posle njihovog filma "Marnie" nikad više nije snimio hit. A njegova odana sekretarica uvek je govorila: „Nikad nije prežalio Tipi“.

Izvor: NoviMagazin

Komentari
Maca 16.08.2012

Interesantan tekst iz koga bi mnogi mogli da izvuku pouku i nauce ponesto.Svaka cast

Etel 14.08.2012

Sjajan tekst....koliko zanimljivih detalja.Bravo:)

Goga 14.08.2012

Ovaj me je tekst naterao da sto pre ponovo odgledam Ptice!

lolaanonymous 14.08.2012

Poruka Vrlo zanimljivo, uzivala sam :)

Uros 14.08.2012

Super zanimljiv tekst. Cestitke :)

Linkjet

JLC na Mostri

JLC na Mostri

Personalizovani Reverso sat nagrađenima za najbolji film i najbolju glumu ...