Filmovi koji otvaraju BELDOCS

15. 04. 2013. Autor: i.ž.

Podeli vest

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS biće otvoren u petak, 26. aprila u Sava Centru.Festival otvaraju dva filma.

Na otvaranju biće prikazani filmovi Marte Popivode Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo i film Dragana von Petrovica, Lene Miler i Vuka Maksimoviča Dragan Wende.

 Filmovi će biti prikazani od 19:30, odnosno od 21 čas, cena ulaznice za pojedinačne projekcije iznosi 350, a za obe projekcije 500 dinara.

Film Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo  svetsku premijeru imao je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. Radi se o istraživačkom filmu, ali i veoma ličnom gledištu na istoriju socijalističke Jugoslavije, njen dramatični kraj i nedavni preobražaj u nekoliko demokratskih nacionalnih država. Iskustvo raspada Jugoslavije, kao i današnja „divlja“ kapitalistička obnova klasnog društva u Srbiji inspirisali su Popivodu da prođe kroz medijske slike i ispita kako se jedno društvo menjalo izvodeći sámo sebe u javnom prostoru. Autorka je analizirala filmske i video zapise iz posleratnog razdoblja Jugoslavije (1945‒2000), fokusirajući se na masovne državne izvedbe (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti itd.), kao i na javne proteste ('68, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina; revoluciju 5. oktobra 2000. itd.). Prolazeći kroz medijske slike, film (re)konstruiše postepeno iscrpljivanje komunističke ideologije kroz promene odnosa između ljudi, ideologije i države. Film se završava pred vratima savremene demokratije i neoliberalnog kapitalizma u Srbiji, tražeći da promislimo zašto su građani tako lako napustili zamisli socijalističkog kolektivizma, bratstva i jedinstva, radničkih prava i besplatnog obrazovanja zarad najpre nacionalizma i rata, a zatim obećanja slobode i demokratije, za koje se  ispostavilo da znače individualizam i „divlji“ kapitalizam. 

Film Dragan Wende premijerno je bio prikazan na festvalu HotDocs u Torontu, a upoznaje nas sa Draganom Wende koji je jednom imao sve: novac, devojke i život u mitskom gradu - Zapadnom Berlinu. Radio je u najboljim noćnim klubovima, družio se sa filmskim zvezdama i, zahvaljujući svom jugoslovenskom pasošu, bez problema prelazio granicu između Zapadnog i Istočnog Berlina, profitirajući od šverca robe i trgovine devizama. Zapadni Berlin je bilo ostrvo urnebesnog provoda, lake zarade i slatkog života. A onda je pao Berlinski Zid. I sve se promenilo. Dvadeset  godina kasnije, Dragan radi u bordelu, živi od socijalne pomoći i retko napušta svoj nadrealni svet Zapadnog Berlina, nostalgično se sećajući slavne prošlosti. I već 20 godina njegova noga nije kročila u Istočni Berlin. Kada Draganov nećak Vuk dodje u Berlin da najzad upozna svog legendarnog teču, pred njegovom kamerom se otvara bizarni i tragikomični svet Jugo-emigranata, prostitutki, propalih milionera i gubitnika promena, u gradu i dalje podeljenom na istok i zapad… 

Broj predleda
0
Prethodna vest
Popularno
Žerar Depardje se kune u Putina?

Žerar Depardje se kune u Putina?

Novopečeni ...

22. 05. 2013. Trivia

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za svoj ...

01. 09. 2015. Filmovi

Kletva 'Mračnog viteza'

Kletva 'Mračnog viteza'

Filmska franšiza ...

23. 07. 2012. Filmski manijak