Srećan rođendan Olivija de Hevilend

02. 08. 2016.

Podeli vest

Nije mala stvar proslaviti 100. rođendan. A kad to uradi Olivija de Hevilend poslednja glumica iz zlatne ere Holivuda i jedna od aktera kultnog filma „Prohujalo sa vihorom“ onda ceo svet zna da to obelezi. Veliki jubilej se desio 1. jula 2016.

Ova britansko-američka glumica, dvostruka dobitnica Oskara rođena je u Tokiju gde je njen otac Volter radio kao advokat za patente. Majka je bila manje poznata glumica koja je nastupala pod pseudonimom Lilijan Fontejn. Kada je imala godinu dana dobija sestru Džoan , takođe uspešnu glumicu. Njihov loš odnos će ih pratiti celog života. Na dodeli Oskara 1941. godine obe su bile nominovane za prestižnu nagradu. Organizatori su, da bi sprečili eventualni sukob, glumice smestili na različite strane sale. Svaki kontakt su prekinule 1975. godine. Njih dve su jedine sestre u Holivudu koje su dobile Oskare.

Olivija de Hevilend najviše je upamćena kao bezazlena, voljena i prokleta Melani u najvećem bioskopskom hitu svih vremena „ Prohujalo sa vihorom“. Ta uloga je Oliviji donela prvu nominaciju za Oskara. Očaravajući i nezaboravni lik koji je Olivija donela sa mešavinom topline, nežnosti i inteligencije obeležio je njenu karijeru ali ne bi trebalo i da definiše nju. Takođe se pamti i njenih osam filmova sa Erolom Finom. Bili su jedan od najuzbudljivijih i najromantičnijih holivudskih parova ali samo na platnu. Ona je bila privatno i borbena i drska i imala je snage da se suprostavi moćnicima holivudskih studija.

Njen uticaj u filmskoj industriji je veliki. Uspela je 1944. godine da okonča sistem kolektivnih ugovora sa studijima jer je podigla tužbu protiv Vorner Brosa.

Svoj filmski debi je imala 1935. godine u filmskoj verziji Šekspirovog komada „ San letnje noći“. Partneri su joj bili slavni glumci tog vremena, Džejms Kegni i Miki Runi. Ono što je bio standard tog vremena i ona je dobila. Sedmogodišnji ugovor sa studijom.

Studio je suspendovao Oliviju sedam puta jer je odbijala određene uloge. Kada je ugovor istekao, Vorner studio je tvrdio da ona mora da radi za njih još šest meseci da bi nadoknadila slobodno vreme koje je imala za vreme suspenzije. Fina Melani je odgovorila kontra tužbom da je ugovor bio na sedam godina, a ne na vreme koje je potrošeno na rad. Imala je sreće. Sudija Višeg suda se složio sa njenom argumentacijom jer bi u suprotnom to bio „ropski ugovor“.

Ovim potezom jedne hrabre žene i glumice došlo je do pisanja nove stranice u istoriji Holivuda. Do tada su glumci bili ugovorima vezani za studije. Dobijali bi časove plesa, glume i pokreta. Neki su bili primorani na drastičnu promenu izgleda. Npr. promena izgleda Rite Hejvort. Za uzvrat studiji su čuvali privatnost glumaca i zataškavali su sve skandale.

Nakon Olivije, i mnoge druge zvezde tog vremena su bile suspendovane zbog odbijanja uloga. Hemfri Bogart, Džoan Kraford, Klerk Gejbel. Pravno natezanje sa Vorner Brosom imala je velika i ratoborna Bet Dejvis.

Vorner Bros se nije mirio sa ovakvom odlukom. Pokušao je još jednom preko suda da kazni i povrati svoju zvezdu, ali Olivija je još jednom uspela. Na njenu stranu staje Udruženje filmskih glumaca i glumci konačno dobijaju pravo da sami biraju uloge. Ovaj zakon je postao poznat kao de Hevilend zakon. U međuvremenu filmski studiji dobijaju još nekoliko udaraca u vidu pravnih akti i pojavi televizije.

Gledajući iz današnje perspektive, borba Olivije de Hevilend je bila rizična. Ali ona je uspela. Pobedila je moćne filmske studije i utrla put sistemu filmskih zvezda koje danas poznajemo.

To se nije odrazilo ni na njenu karijeru. Nižu se uloge, nominacije i nagrade. Prvog Oskara dobija 1946. godine za ulogu u filmu „ Zaustavi zoru“, a 1949. za ulogu u filmu „ Naslednica“. Posle filma se prebacuje na televiziju gde je takođe uspešna. 1987. godine nagrađena je Zlatnim globusom za ulogu ruske carice Marije Feodorovne u mini seriji „Anastasija“.

Glumica je za svoj dom odabrala Pariz. Razlog je bio ljubav i brak sa Pjer Galanetom urednikom Paris Match. Njena autobiografija iz 1962. godine i danas se doštampava. Posle smrti Vivijen Li 1967. godine, sve obaveze i promocije oko proslava godišnjice „ Prohujalo sa vihorom“ pale su na Oliviju. Već ranije su nas napustili i Lesli Hauard, Klark Gejbl i Heti Mekdanijel. U Los Anđelesu se zadnji put pojavila na proslavi svog 90-tog rođendana koji je organizovala Akademija.

U novembru 2008. godine američki predsednik Džorđž Buš je Oliviji dodelio Nacionalnu medalju za umetnost. „ Njena nezavisnost i integritet osvojili su kreativnu slobodu za nju i njene kolege glumce“ – rekao je Buš prilikom dodele nagrade. Dve godine kasnije i francuski predsednik Nikola Sarkozi dodelio joj je Legiju časti uz prigodni govor da je zahvalan jer je izabrala Francusku za svoj dom.

A vi uzmite kokice i brzo ispred ekrana da se podsetite kako se stvarala istorija onog što se danas zove Holivud.

Broj predleda
0
Prethodna vest Sledeća vest
Popularno
Žerar Depardje se kune u Putina?

Žerar Depardje se kune u Putina?

Novopečeni ...

22. 05. 2013. Trivia

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za svoj ...

01. 09. 2015. Filmovi

Kletva 'Mračnog viteza'

Kletva 'Mračnog viteza'

Filmska franšiza ...

23. 07. 2012. Filmski manijak