Super 8 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Super 8

Super 8

Super 8 (2011.)

Režija:           J. J. Abrams

Uloge: Kyle Chandler, Elle Fanning, Joel Courtney, Gabriel Basso, Noah Emmerich

Scenario:        J.J. Abrams

Producent/i:   J.J. Abrams, Stieven Spielberg

Zemlja:          SAD

Linkovi:

imdb strana

Super 8

Prosečna ocena Glasova Tvoja ocena Ocjeni film

3.75
4
0.00

markoni 22.06.2012 Ocena recenzije : 5.0

Svedoci

Leto, 1979. godine.Grupa od šestoro dece iz malog gradića, Lillian, savezna država Ohio, nastoji da bude kreativna.Oni snimaju 8-milimetarskom kamerom (a što je u to vreme bila jako kvalitetna oprema) film o čudovištima-zombijima, pokazujući zavidan nivo posvećenosti i ljubavi prema filmskoj umetnosti.Kada tokom snimanja jedne scene, na železničkoj stanici, neočekivano postanu svedoci stravične nesreće, do koje je došlo zbog sudara voza i automobila, deca postaju svedoci misterioznih dešavanja.Ubrzo u gradić stižu specijalne jedinice US-Army, a brojne otmice lokalnih meštana, životinja i predmeta, stvaraju haos kome se ne vidi kraj...Nastao kao plod saradnje dvojice eminentnih filmadžija, Stevena Spielberga (producent) i J.J. Abramsa (režija i scenario), dobili smo jednu misterioznu SF-priču.Ovo jeste na neki način podsećanje na vreme kada su i njih dvojica bili mladi entuzijasti, zaluđeni filmovima, kada su amaterski snimali sve ono što im je izgledalo zanimljivo u maloj, lokalnoj sredini, u kojoj su odrastali.Mora se priznati da je početak filmske radnje sasvim korektan, da je dosta obećavao, jer u prvoj polovini, publika ne može da 'provali' s kim (ili čime) lokalni meštani imaju posla.No, završnica je nekako mlaka, puna nabacanih kliše-situacija, sa evidentnim referancama na 'ET' ili recimo 'Close Encounters of the Third Kind', a što bitno umanjuje domete ovog filma, jer se gubi na originalnosti filmske priče.Angažman grupe dece, za nekolicinu važnih uloga, je pun pogodak.Pošteno je reći da grupa od šestoro dece 'nosi' praktično ceo film na svojim nejakim plećima.Pohvale na njihov račun, a posebno za fotogeničnu i extra-talentovanu Elle Fanning (Dakotinu, mlađu sestru) i za zanimljivog Joela Courtneyja.Njih dvoje su ljubavni par tinejdžera, koji su kroz zajedničke avanture shvatili da su i srodne duše. Istakao bih i solidnu epizodnu rolu koju ubedljivo prezentira Noah Emmerich, kao hladnokrvni, nemilosrdni general Nelec.Utisak je da akcione scene i nisu nešto posebno dobro odrađene, pa su specijalni efekti tek osrednji, a i scenografija je skromna (čak je i to famozno biće dizajnirano bez imalo mašte i kreativnosti).Uprkos svemu (dobre i loše strane filma), ovaj nostalgični uradak u koprodukciji dvojice majstora filmskog zanata, vredi gledati, jer nudi solidno koncipiranu priču (uz neke sitnije nedostatke), određenu dozu straha i misterije, kao i puno mladih lica (čista dečja duša) koji defiluju gotovo kroz svaki filmski kadar.Zaključak: nisam oduševljen, ali još manje razočaran onim što je ponudio film, koji ipak zavređuje prolaznu ocenu.

Tvoja ocena:-
Oceni recenziju:

Sarah Connor 06.07.2011 Ocena recenzije : 0.0

na korak do velikog filma

JJ Abrams je, očigledno, rastao na Spilbergovim filmovima, a pre svega mislim na Bliske susrete treće vrste, E.T.-ja i, donekle, Indijanu Džonsa. Super 8 je trebalo da bude E.T. za generaciju rođenu krajem prošlog veka. I za njihove roditelje tj. sve one koji se sećaju kraja sedamdesteih koje Abrams rekonstruiše do detalja, sa slatkom nostalgijom i trunkom ironije. Film prati grupu prijatelja, tinejdžera, koji u malom gradu super osmicom snimaju no budget zombi horor. I slučajno kamerom beleže železničku nesreću tokom koje iz vagona izlazi NEŠTO što će poremetiti život čitavog grada. Prijatelji će se naći između vojne opsade s jedne, i misterioznog NEČEG s druge strane. Najlepše u ovom filmu je autorova očaranost i iskrena, dečačka ljubav prema sedmoj umetnosti. To je ono što Abrams deli sa Spilbergom. Likovi su odlično postavljeni - oslanjaju se na klišee žanra, ali imaju dovoljno topline da ih nadrastu. Duhovito poigravanje sa epohom, ironično razotkrivanje kreativnog procesa stvaranja filma, iznenadna katastrofa i misteriozno biće koje vreba - sve su to preduslovi za sjajan film. Samo što Super 8 to nije. Negde na pola, iskra se ugasi i film postaje smo još jedan u nizu filmova o susretu sa trećim bićima. Delom zbog toga što je Abrams mnogo veštiji u podizanju očekivanja, nego u njihovom ispunjavanju. Drugi deo je tužna činjenica da jednostavno nema dovoljno mašte, inovativnosti, hrabrosti ili svega toga zajedno da publiku povede tamo gde zaista nikada pre nije bila. Tu ni Spielbergov producentski upliv nije mogao da mu pomogne.
Ipak, subjektivni doživljaj je sasvim zadovoljavajući - Super 8 je punokrvna bioskopska zabava, tokom koje ćete zaboraviti na kokice koje ste kupili na ulazu. I ono što se ne može poreći jeste da se vrcave replike, suptilna ironija i bljeskovi autentične emocije (nema je na žalost do samog kraja) čuju i vide jasnije od spektakularnih eksplozija i specijalnih efekata. Dobar i iskren pokušaj koji je posustao na korak do velikog filma.

Tvoja ocena:-
Oceni recenziju:

Linkjet

JLC na Mostri

JLC na Mostri

Personalizovani Reverso sat nagrađenima za najbolji film i najbolju glumu ...