FEST

21. 01. 2010. Autor: i.ž.

Podeli vest

Festival predstavlja filmska ostvarenja najviših dometa svetske kinematografije. Revijalnog je karaktera. Organizator festivala je Direkcija FEST-a. Održava se od poslednjeg petka u februaru do prve nedelje marta.

Prvi FEST, pod podnaslovom “Hrabri novi svet”, otvoren je 9. janauara 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma “Mash” Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival FEST izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

Ono što ga je krasilo svih proteklih godina jeste činjenica da je bio širom otvoren za sve kinematografije sveta, i za sve relevantne autore, ali i filmove koji se neće naći na bioskopskom repertoaru. Kolika je važnost FEST-a ogleda se i u činjenici da je beogradska publika - sa filmovima nekih od najvećih reditelja današnjice kao što su Theo Angelopoulos, Bob Rafelson, Walker Schlendorf, David Kronenberg, Ken Russell, Wim Wenders, Kislovski, Herzog... imala priliku da se po prvi put sretne upravo na FEST-u.

Već prvi FEST počeo je prilično spektakularno, na njemu su se nasli "Odiseja u svemiruStanley Kubrick-a , "Goli u sedlu" Dennis Hopper-a, pomenuti "Mash" Robert Altman-a, , filmovi Eric Rohmer-a, Louise Bouniel-a, Živjina Pavlovića...Iako mnogi, iz nostalgije ali i sa pravom, smatraju prvo izdanje FEST-a neprevaziđenim, istina je da smo i u narednim godinama na FEST-u gledali filmove koji će ostati zabeleženi u istoriji svetske kinematofrafije. U istoriji festivala upisani su i mnogobrojni veliki svetski glumci i reditelji koji su tokom 37 izdanja bili gosti festivala : Marchello Mastroianni, Harvey Keitel, Liv Ullman, Bernardo Bertolucci, Sophia Loren, Robert de Niro, Johnny Depp, Milos Forman, Catrin Denev, Wim Wenders, Abas Kjarostami, Hanna Schygulla, prethodno pomenuti autori Rafelson, Schlendorf, Russel...lista je veoma impresivna, časna i duga.

Od svog nastanka FEST je uvek imao glavni i nekoliko pratećih programa, koji su svojim kvalitetom često prevazilazili naziv "prateći". "Prateće" su bile i mnogobrojne publikacije, izložbe, simpozijumi, koji su se održavali tokom festivala. Ipak, centralno dešavanje i današnjeg festivala jeste glavni revijalni program, a odmah uz njega, već nekoliko poslednjih godina, takmičarski program "Evropa van Evrpe".

Do sada - FEST je imo četiri miliona gledalaca i skoro 3.900 značajnih svetskih filmova - koji su na njemu imali jugoslovensku/ srpsku a često i regionalnu premijeru.

www.fest.rs

Broj predleda
0
Prethodna vest Sledeća vest
Popularno
Žerar Depardje se kune u Putina?

Žerar Depardje se kune u Putina?

Novopečeni ...

22. 05. 2013. Trivia

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za svoj ...

01. 09. 2015. Filmovi

Kletva 'Mračnog viteza'

Kletva 'Mračnog viteza'

Filmska franšiza ...

23. 07. 2012. Filmski manijak