Internationale Filmfestspiele Berlin

21. 01. 2010. Autor: filmski.net

Podeli vest

Od milja zvani Berlinale već je više od 50 godina središnji filmski događaj u Nemačkoj i vodeći evropski festival uz Cannes i Veneciju.

Međunarodni filmski festival u Berlinu utemeljen je 1951. na inicijativu saveznika koji su u posleratnom okruženju hteli od Berlina da stvore "prozor u slobodan svet". Od prvog izdanja njegov zaštitni znak je Zlatni medved, koji se kao nagrada dodeljuje najboljem.

Početnih godina Medved se dodeljivao ne temelju glasova publike, a od 1956. međunarodni žiri odlučuje ko će dobiti Zlatnog, a ko Srebrnog. Među nagrađenima su bili Rainer Werner Fassbinder, Jean-Luc Godard, Ingmar Bergman, Roman Polanski, Ang Lee, Zhang Yimou, Robert Altmann i mnogi drugi.

Zlatnog Medveda dobija najbolji film, a nagrada ide producentu. Srebrne Medvede dobijaju najbolji u kategorijama Grand Prix žirija, najbolji reditelj, najbolja glumica, najbolji glumac, umetnički doprinos i najbolja filmska muzika. U čast Marlene Dietrich dodeljuje se nagrada Blue Angel za najbolji evropski film, a u čast osnivača festivala, Alfreda Bauera, nagrada za posebne inovacije.

Od 50. godišnjice, 2000. godine Berlinale se održava na Potsdamer Platzu, u samom srcu grada, što doprinosi njegovoj atraktivnosti za posetioce i žiri. Svake godine festival broji oko 15 hiljada akreditovanih učesnika, među kojima je 3.5 hiljade novinara iz 70ak država, zbog čega je Berlinale jedan od najvećih i najposećenijih događaja u filmskoj umetnosti i industriji.

www.berlinale.de

Broj predleda
0
Prethodna vest Sledeća vest
Popularno
Žerar Depardje se kune u Putina?

Žerar Depardje se kune u Putina?

Novopečeni ...

22. 05. 2013. Trivia

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za svoj ...

01. 09. 2015. Filmovi

Kletva 'Mračnog viteza'

Kletva 'Mračnog viteza'

Filmska franšiza ...

23. 07. 2012. Filmski manijak