Festival igranog filma u Puli

21. 01. 2010. Autor: filmski.net

Podeli vest

Najstariji filmski festival u Hrvatskoj održava se već više od pola vekaa, a sve te godine njegov zaštitni znak je večna pulska Arena.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Europi, Festival igranog filma u Puli, prvi put je održan 1953. godine na inicijativu Marijana Rotara kao smotra međunarodne kinematografije, da bi od 1954. pa sve do raspada Jugoslavije bio njena najvažnija filmska manifestacija, koju su posećivali nebrojeni novinari i filmski umetnici iz zemlje i inostranstva, uključujući i velikane poput Orsona Wellesa, Miloša Formana, Sophije Loren, Sama Peckinpaha, Richarda Burtona, Elizabeth Taylor, Yula Brynnera i drugih.

Od 1992. u Puli se održava festival hrvatskog filma, a od 2001. festival opet ima međunarodni karakter, s nagradama za najbolje strane filmove. Mnogi nagrađeni hrvatski filmovi s Pulskog festivala osvojili su velik broj nagrada na stranim festivalima. Tokom poslednjih petnaest godina Festival su posetile velike glumačke zvezde kao što su John Malkovich, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Jeremy Irons, Greta Scacchi i Christopher Lee, producent Branko Lustig, kao i reditelji Phillip Noyce i Jiri Menzel.

Takmičarski deo programa uključuje filmove hrvatske produkcije koji se najčešće prikazuju premijerno, kao i međunarodni program. Prateći programi sastoje se od raznih izložbi, retrospektiva i projekcija animiranih, kratkih i dokumentarnih filmova. Ocenjivački sud dodeljuje glavnu festivalsku nagradu - Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film Festivala. Zlatna Arena dodeljuje se i za najbolju režiju, scenario, najboljeg glavnog glumca i glumicu, najbolje sporedne uloge, kameru, montažu, muziku, scenografiju i kostimografiju. Službena nagrada na Festivalu je i Oktavijan koju dodeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a publika svojim glasovima odlučuje o dobitniku nagrade Zlatna vrata Pule.

Vespazijanova Arena, u kojoj se Festival održava od svog osnivanja, čini ga jednim od tri najveća i najspektakularnija festivala na otvorenom u Evropi, na čijim se projekcijama pod zvezdanim nebom okupi do 5000 gledalaca.

službena stranica

Broj predleda
0
Prethodna vest Sledeća vest
Popularno
Žerar Depardje se kune u Putina?

Žerar Depardje se kune u Putina?

Novopečeni ...

22. 05. 2013. Trivia

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za svoj ...

01. 09. 2015. Filmovi

Kletva 'Mračnog viteza'

Kletva 'Mračnog viteza'

Filmska franšiza ...

23. 07. 2012. Filmski manijak