Sarajevo Film Festival

21. 01. 2010. Autor: filmski.net

Podeli vest

Prvi Festival održan je u opkoljenom gradu pod granatama, a kroz deset godina razvio se u najvažniju smotru regionalne filmske scene.

Najvažnija odrednica sarajevskog festivala je upravo Regionalni program u kojem se premijerno prikazuju filmovi autora iz bližeg i daljeg susedstva Bosne i Hercegovine. Njime se želi ukazati na kvalitet i vitalnost regionalne produkcije, kao što se želi i unaprediti promocija i distribucija tih filmova na evropskom tržištu.

Panorama je kategorija koja objedinjuje mainstream i avangardu u filmskoj industriji, a tu se prikazuju igrani i dokumentarni filmovi. Njihova zajednička karakteristika je da su provokativni po sadržaju, a inventivni u formi. Novi tokovi žele odabirom filmova da utiču na filmske navike gledaoca i okupljaju radove autora koji krše norme filmskog medija i ispituju granicu gledanosti.

Zanimljiv deo Festivala je i Dečji program u kojem se prikazuju animirani i igrani filmski hitovi. Osim što je jedinstven socijalni projekat u BiH koji se trudi da zbliži mališane iz dva postojeća etniteta, ovaj program je i po broju posetilaca najveći dečji festival u svetu.

Publika svojim glasovima odabira najbolji film, a međunarodni žiri dodeljuje nagrade za najbolji debitantski film, najbolji evropski kratki film iz Regionalnog i programa Novi tokovi. Nagrade su novčane, u iznosu od 10 do 15 hiljada eura.

Za razliku od velikih svetskih festivala na kojima su u centru svih zbivanja filmske zvezde, veliki blockbusteri i razvikane nagrade, Sarajevo je jedno od retkih mesta gde se najviše cene sami filmovi. Taj duh predano se trude da održe i organizatori, ali i brojna publika.

službeni site

Broj predleda
0
Prethodna vest Sledeća vest
Popularno
Žerar Depardje se kune u Putina?

Žerar Depardje se kune u Putina?

Novopečeni ...

22. 05. 2013. Trivia

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za svoj ...

01. 09. 2015. Filmovi

Kletva 'Mračnog viteza'

Kletva 'Mračnog viteza'

Filmska franšiza ...

23. 07. 2012. Filmski manijak