Sundance Film Festival

21. 01. 2010. Autor: filmski.net

Podeli vest

Najpoznatiji festival nezavisnog filma promenio je nekoliko imena, organizatore i mesto održavanja. Usprkos tome postao je i ostao kultna institucija.

Danas je Sundance u celom svetu prepoznatljiv kao najbogatija izložba američke nezavisne filmske produckije. Filmovi nagrađivani na Sundanceu doslovno su kreirali istoriju nezavisnog filma. To su na primer: "Sex Lies and Videotape", "Reservoir Dogs", "Hoop Dreams", "Memento", "The Full Monty", "Shine", "The Blair Witch Project", "In the Bedroom"...

Većina ljudi pretpostavlja da je Robert Redford utemeljio festival. On mu jeste dao ime po ulozi koju je igrao u klasiku "Butch Cassidy and the Sundance Kid" (1969) i doneo mu međunarodni prestiž, ali festival je postojao i pre nego što se Redford uključio u organizaciju. TheUtah/United States Film Festival je prvo izdanje doživeo 1978. u Salt Lake Cityu kao proizvod kojim je Utah Film Commission želela da privuče filmofile i turiste u Utah.

Prvih godina festival se fokusirao na retrospektivne prezentacije i seminare. Festival se preselio u Park City 1981, a 1985. je Redfordov Sundance institute (osnovan četiri godine ranije) preuzeo sve delatnosti. Tek je 1991. zvanično nazvan Sundance Film Festival, a do tad je već imao reputaciju vodećeg svetskog festivala nezavisnog filma. Danas Sundance Institute neguje originalnu misiju podrške i promovisanja svežih filmskih ideja i obogaćuje je novim delatnostima koje podstiču nezavisnost umetnika i njihovih projekata. To je neprofitno udruženje sa budžetom od 10.6 miliona dolara koji se neprestalno uvećava prihodom od kamata i investicija. Celu instituciju vodi odbor od 25 članova kojim trenutno predsedava Walter Weisman.

Selekcijski odbor Sundancea svake godine pogleda oko 2 i po hiljade filmova koji pristižu iz svih krajeva sveta kako bi svakog januara sastavili sveobuhvatan repertoar igranih i dokumentarnih filmova koji će konkurisati za nagrade. Prva nezavisna ostvarenja, radovi genijalnih umetnika, animacije svake vrste, avangardni eksperimentalni filmovi, kultni filmovi i inovativni "Sundance Online Film Festival" čine ovaj festival posebnim.

Nekada nagrade nisu bile najvažniji događaj Sundancea. Prve tri godine, dok se još zvao United States Film Festival, imao je samo dve: Veliku nagradu žirija (Grand Jury Prize) i Specijalnu nagradu žirija (Special Jury Award) za pobednika i drugoplasiranog. Ipak, devedesetih festival je utemeljio zaista svakojake nagrade, od one za najbolji scenario do nagrade za slobodu izražavanja, pa čak i Filmmakers Trophy, koju takmičari dodjeljuju jedni drugima. Listu pobednika sve od 1978. možete naći na: www.reel.com

www.sundance.org

www.sundancechannel.com

Broj predleda
0
Prethodna vest Sledeća vest
Popularno
Žerar Depardje se kune u Putina?

Žerar Depardje se kune u Putina?

Novopečeni ...

22. 05. 2013. Trivia

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za najbolji evropski film

Glasaj za svoj ...

01. 09. 2015. Filmovi

Kletva 'Mračnog viteza'

Kletva 'Mračnog viteza'

Filmska franšiza ...

23. 07. 2012. Filmski manijak

Vezani članci

'Klip' najbolji u Roterdamu

06. 02. 2012. 12:32 >> 12:42

'Klip' najbolji u Roterdamu

Domaći film 'Klip' na takmičenju u Roterdamu

13. 01. 2012. 13:38 >> 13:46

Domaći film 'Klip' na takmičenju u Roterdamu

Cinemania 2011.

10. 10. 2011. 10:35 >> 10:56

Cinemania 2011.

Počinje Mostra u Veneciji

31. 08. 2011. 08:53 >> 10:49

Počinje Mostra u Veneciji