Antonio Banderas

10.08.1960 Malaga, Andalucia, España Jose Antonio Dominguez Banderas

Nekadašni ljubimac Pedra Almodovara uspešno je internacionalizovao svoju filmsku karijeru, čiji je drugi deo obeležila saradnja s Robertom Rodriguezom.

Antonio_Banderas

Povreda stopala sprečila je Banderasa da ostvari profesionalnu fudbalsku karijeru i prebacila mu fokus na glumu. Završio je dramsku školu u Malagi i nastavio da se bavi glumom u Španskom nacionalnom teatru, gde ga je uočio reditelj Pedro Almodovar i ponudio mu ulogu u filmu "Lavirint strasti" (1982), seksualnoj farsi o transvestitima, pank-rokerima i nimfomanijacima. Saradnju su nastavili "Matadorom" (1986), gde je Banderas glumio nestabilnog učenika matadora koji policiji priznaje zločine koje nije počinio. Sledeće godine u filmu "Zakon požude" (režira opet Almodovar) Banderas je utelovio prvi u nizu svojih gej karaktera, glumeći heteroseksualca koji, nakon što otkrije homoseksualnu ljubav, postaje manijakalno posesivni ubica.

Sledeća dva filma Banderas-Almodovar, "Žene na ivici nervnog sloma" (1988) s Carmen Maura i "Veži me" (1989) s Victoriom Abril, Almodovarovim muzama, predstavili su Banderasa američkom tržištu. I mada nije baš vešto baratao engleskim jezikom, ipak je 1991. odustao od angažmana u Almodovarovom filmu "Visoke potpetice" i debitovao u Holivudu, ulogom kubanskog trubača u filmu "Kraljevi mamba" (1992). U "Filadelfiji" (1993) je glumio dečka Toma Hanksa, koji u filmu umire od AIDS-a , a radeći na filmu "Intervju s vampirom" (1994) uživa u društvu Brada Pitta i Toma Cruisea.

Godine 1995. snima čak pet filmova i započinje saradnju s drugim rediteljem koji će mu obeležiti karijeru, Robertom Rodriguezom, i to na filmu "Desperado". Iste godine nastaje i omnibus "Četiri sobe". Pregust raspored snimanja nije urodio plodom, pa je Banderasu, nakon nekoliko neuspeha, dobrodošla "Evita" (1996), u kojoj glumi sa slavnom pop pevačicom Madonnom. Ovaj film ga je vratio nazad u igru. Snima manje filmova, ali bira bolje uloge.

Crnom komedijom "Crazy in Alabama" (1999), s Melanie Griffith u glavnoj ulozi (njegova supruga; upoznali su se na snimanju komedije "Dvoje suvišnih"), Banderas je debitovao kao producent i reditelj. Nakon "Trinaestog ratnika" (1999) i "Play it to the Bone" (2000), ponovo sarađuje s Robertom Rodriguezom na filmu "Spy Kids" (2001), ovaj put u ulozi kidnapovanog penzionisanog tajnog agenta kojeg spasavaju vlastita deca. Slede nastavci (2002, 2003), svi odreda box office hitovi. Podeljene kritike dobio je De Palmin triler "Fatalna žena" (2002), što se ne može reći za poslednji iz Marijači triologije, Rodriguezov "Bilo jednom u Meksiku" (2003).

Oprobao se i u animiranom žanru, pozajmivši svoj glas jednom od likova u "Šreku" (2004), a na ozbiljnije projekte vraća se filmom "Imagining Argentina" (2004), gde glumi argentinskog scenaristu kojem nestaje žena (Emma Thompson).

Godine 2005. Banderas je ponovio ulogu maskiranog osvetnika u nastavku "Legenda o Zorou". Zoro ovde mora da se odrekne svog uzbudljivog načina života kako ne bi izgubio ženu i dete. Nažalost, nastavak legendarne "Maske Zoroa" (1998), na koji se čekalo sedam dugih godina, razočarao je mnoge u poređenju s prvim delom, i po kvalitetu i po zaradi. U "Take the Lead" (2006) Banderas portretiše plesača Pierrea Dulainea, koji se odriče honorara kako bi približio ples siromašnoj deci. Zatim ponovo daje glas mačku u čizmama u trećem nastavku "Šreka".

Ovog latino ljubavnika smo 2008. mogli videti u filmu "Mamin novi frajer", gde glumi kriminalca koji se zaljubljuje u Meg Ryan. Potom radi na nekoliko projekata, od kojih valja spomenuti kriminalistički "The Code", dramu "The Other Man", a šuška se o tome da bi se mogao pojaviti u nastavku megapopularnog "Sin Cityja", koji će ponovo zajednički režirati Miller i Rodriguez.

Banderas se 1996. oženio glumicom Melanie Griffith, s kojom ima kćerku Stelu Carmen. To mu je drugi brak; od 1988. do 1996. bio je oženjen španskom glumicom Anom Leza, koju je upoznao na snimanju Almodovarovog filma "Žene na ivici nervnog sloma".

Linkjet

JLC na Mostri

JLC na Mostri

Personalizovani Reverso sat nagrađenima za najbolji film i najbolju glumu ...