Podeli vest

Kletva 'Mračnog viteza'

23. 07. 2012.

Filmska franšiza Christophera Nolana o Batmanu još je od samog početka smatrana za prokletu na osnovu serije nesrećnih događaja koji su je pratili tokom godina.

Vest o pucnjavi u bioskopu samo je još jedna u nizu neobičnih nesreća koja kao da je izašla iz filmskog serijala o Batmanu. Kako za sada izgleda, pucnjava bez motiva u jednom bioskopu u Denveru previše podseća na glavne negativce Nolanovog Batmana. Oni su anarhisti, negativci koji žele da razruše postojeće društvo kroz nasilje i destrukciju. 

Naravno određeni mediji i pojedinci će kriviti filmski serijal za takvo ponašanje što je više nego idiotski, ali sa druge strane ono ukazuje na problem savremenog društva i nagomilano nezadovoljstvo i frustraciju malog čoveka koje se, eto u ovom slučaju, ispoljila sa serijalom o Batmanu koji na sličan način pokušava da ispriča svoju filmsku priču. Fikcija koja oponaša realnost odnosno realnost koja postaje previše bliska fikciji jer, pobogu, mi nemamo Batmana…

Prethodno prokletstvo mračnog viteza bila je povezano sa iznenadnom smrću Heatha Ledgera koji je odigrao ulogu života u filmu The Dark Knight. Naime, pričalo se da se Heath do te mere poistovetio sa ulogom Jokera i ušao u njegov lik da je morao da pije sredstva za smirenje čija kombinacija se pokazala fatalnom za njega.

Ali iako je ovo najpoznatija Bat smrt nije jedina koja je povezana sa ovim serijalom. Na kraju Dark Knighta vidimo posvetu za naše prijatelje Heath Ledgera i Conway Wickliffea. Wickliffe, novozelanđanin koji je radio na specijalnim efektima poginuo je radeći na filmu The Dark Knight u nesreći u kojoj se kaskaderski auto uletio u drvo.

U august 2008 i Morgan Freeman je bio pogođen ovim prokletstvom ali je preživeo saobraćajnu nesreću.

Christian Bale ili sam Batman našao se u centru pažnje u julu 2008 zbog napada na majku i sestru ubrzo nakon premijere TDK u Londonu. 

Serijal o Batmanu je samo jedan serijal koji prati loša karma. 

Jedan od najpoznatijih primera je Poltergeist, Stevena Spielberga. Glumica Dominique Dunne je ubijena od bivšeg partnera iste godine kada se premijerno pojavio film, a njena filmska sestra Heather O Rourke je umrla iznenada u 13.godini nakon kratke bolesti.

Možda i najpoznatiji ukleti film je Rebel without a cause – smrt Jamesa Deana u automobilskoj nesreći, Natalie Wood se utopila 1981.godine, a Sal Mineo u ulozi John Plato Crawforda je izboden nožem 1976.

Nezavisno od loše karme ovi filmovi su dostigli kultne statuse, a inicijalne kritike filma The Dark Knight Rises potvrđuju da će Nolanova trilogija postati najbolja adaptacija stripa svih vremena. Film ima premijeru u Srbiji 24.jula.

Broj predleda
0

Ivana Zivkovic

Urednik

26

Postova