Podeli vest

Oscar vs. box office

29. 02. 2012.

Pred vama je jedan neoskarovski tekst i vodič kroz američki box office.

Pisati o Oskaru nakon dodele i nema nekog smisla, naročito ove godine kada je pobednik bio poznat već u januaru. A ako se u nominacijama za najbolji film ne nađe jedan film kao što je Drive ili u kategoriji najbolje muške uloge Michael Fasbender za ulogu u filmu Shame, čitava ceremonija dodele nagrada, ma koliko god se oslanjala na tradiciju, gubi smisao. Akademiju čine staromodni matorci koji žive u zlatnom dobu Hollywooda (očigledno i na osnovu scenografije). The Artist (Glumac (?!)) jeste lep film sa velikim srcem, ali u godini kada su se pojavili Drive i Shame između ostalih, to jednostavno nije najbolji film. Filmovi koji su na ivici i kritički se odnose prema savremenom društvu, blockbusteri, komedije, sci fi ili bilo koji žanrovski filmovi su uvek zanemareni. I upravo iz tih razloga Oskar iz godine u godinu sve više gubi na značaju.

Paralelno sa dodelom Oskara, na američkom box office pojavila se nekolicina noviteta i bioskopi su bili puni nezavisno od oskarovaca. Upravo zbog toga pred vama je jedan neoskarovski tekst i vodič kroz američki box office. A za one koje zanima šta radi Andjelinina desna noga… (https://twitter.com/#!/AngiesRightLeg)

Prvo mesto ove nedelje pripalo je američkim vojnicima koji u hiper patriotskom filmu Act of Valor oslobađaju svet od loših momaka. Veoma lako ovaj film bi mogao da nosi naziv Call of Duty ili Battlefield. Pravi marketinški film američke armije (navy seals) koji će sigurno regurtovati još hiljade zaluđenika sa namerom da promene svet i sprovedu svoju demokratiju. Hahahaha…Act of Valor ostvario je odličan rezultat sa 24,5 miliona dolara. S obzirom da je budžet filma bio skromnih 12 mil$ očekujte buduću franšizu filmova o američkim mornaričkim fokama. Film je dobio visoke ocene od strane gledalaca odličan 5 (“A grade”), a Relativity Media posle uspeha sa Immortalsima ponovo ima sjajan rezultat na box officu.

Tyler Perry je već dobro poznat u afroameričkoj zajednici po feel good filmovima koji su veoma gledani u Americi, ali ih niko ne primećuje u ostatku sveta. Good Deeds (Dobra dela) je podbacio kada govorimo o njegovim standardima sa slabih 16 mil$. Druga dva noviteta su prošla u potpunosti nezapaženo, triler Gone sa Amandom Seyfried koja pokušava da reši otmicu, došao je jedva do mesta broj 9 sa slabih 5mil$, a romantična komedija Wanderlust sa Paul Ruddom i Jennifer Aniston je bila nešto bolja sa 6.6 mil$ i mestom broj 8.

Od drugih filmova Journey 2 se i dalje prikazuje sa velikim uspehom, nešto bolje nego filmovi The Vow i Safe House koji se priblžavaju cifri od 100mil$. Ghost rider: Spirit of Vengance je još jedan flop u nizu Nicolasa Cagea koji bi trebao da se drži nezavisne produkcije. 

Treba napomenuti da je Star Wars epizoda 1 izletela sa top 10 liste samo dve nedelje nakon “premijere” sa ukupno zaradjenih 40 mil$ i pitanje je da li je ovaj re-release imao uopšte nekog smisla.

Sledeće nedelje premijeru imaju dva filma o kojima možete više čitati u četvrtak na ovom istom mestu, u isto vreme… Samo da napomenem da su to sledeći filmovi – komjuterska animacija po delu Dr. Seussa  – The Lorax i jedna edgy teen komedija u produkciji Todda Phillipsa - Project X.

 

 

Broj predleda
0

Ivana Zivkovic

Urednik

26

Postova