Podeli vest

Izdaja (Haywire)

02. 02. 2012.

Filmski manijak u bioskopu Cineplexx.

U dvadesetak filmova koje je režirao u poslednjih dvadeset godina, Steven Soderbergh se pokazao kao veoma raznovrsan filmski autor koji je snimio više komercijalnih blockbustera (najpoznatija franšiza Oceanovih 11), malih indie filmova bez budžeta kao sto je npr. Bubble, ozbiljniijih filmova sa umerenim budžetom kao što su Traffic, Erin Brokovich i Contagion, biografiju legende - Chea, i sve do uvrnutih komedija kao što je The Informant.

Ali čak i u tako šarenolikom opusu, Soderbergh sve do sada nije imao akcioni borilački film. Njegov novi film Haywire (Izdaja) ima sve odlike akcionog B filma, ali istovremeno velike sličnosti sa akcionim klasicima - Bornovim identitetom i Licence to Kill (Bond).

Iako često Soderbergh glavne uloge dodeljuje uvaženim glumačkim imenima kao što su George Clooney ili Julia Roberts, ponekad izađe iz tih okvira i dodeli ulogu potpunim glumačkim neznancima. Tako je za glavnu ulogu u filmu The Girlfriend Experience pronašao zvezdu porno filmova Sashu Grey. U filmu Haywire njegovo novo otkriće je zvezda borilačkih veština Gina Carano čiji je ovo glumački prvenac, što se nažalost i vidi.

Radnja filma je svima već dobro poznata, moćna organizacija namesti igru špijunu koji želi da izađe iz posla (u ovom slučaju kick ass špijunka). Međutim, naša glavna junakinja Mallory Kane beži od zakona i sprema veliku osvetu. Ona dve trećine filma prepričava svoju priču jednom nebitnom liku pružajući nam uvid u događaje koji su prethodili brutalnoj tučnjavi u baru. Tako se kroz njene flešbekove, selimo iz Španije u Irsku, te nas put vodi sve do Novog Meksika...

Glavna junakinja filma Mallory Kane pridružila se trendu jakih ženskih likova kao što su Lisbeth Salander i Margaret Thatcher u ovoj filmskoj sezoni. Međutim, za razliku od Meryl Streep i Rooney Mare, Gina Carano zaista ne zna da glumi. Soderbergh je iskusno pokušao nadomestiti njenu glavnu i veoma očiglednu manu sa fantastičnom ekipom sporednih glumaca - brilijantni Michael Fassbender koji krade 30 minuta filma, Antonio Banderas, Michael Douglas, Ewan McGregor i Bill Paxton. Međutim ponekad i to nije dovoljno. Ali ako malo bolje razmislimo, zar je u akcionim filmovima potreban dobar glumac/glumica. Pogledajte samo Stevena Seagala (čast izuzecima, klanjam se Mattu Damonu).

Sa druge strane Gina Carano je zaista dobra sportistkinja, što može da se vidi u svakoj akcionoj sceni. Potrebe za dublerima su izlišne, a Gina je itekako sposobna da isprebija sve što joj stane na put. Primetićete i neke elegantne poteze koje se mogu videti u filmovima Jackie Chana, borba sa elementima scenografije. 

Imajući u vidu da su glavne zvezde ovog filma borilačke scene koje su veoma detaljno razrađene i brutalne, Haywire je film koji svaki akcioni fan želi da vidi. A još ako dodamo da možete videti ženu koja prebija Tatum Channinga, nadmašuje Fassbendera u spavaćoj sobi (ipak ovo nije Shame), ili ostavi Ewana Mcgreggora u suzama, Izdaja je odlična akciona zabava koja se retko viđa u bioskopima.

Da rekapituliram, iako ovo nije odličan film Stevena Soderbergha, već „samo“ njegov dobar film, Izdaja zaslužuje vašu pažnju ukoliko ste pravi filmski fan. Naglasio bih da je gledanje baš ovakvih filmova, posebno uživanje u digitalnim bioskopskim salama kao što su u bioskopu Cineplexx

OCENA 3/5


Prvih 5 minuta filma


Broj predleda
0

Ivana Zivkovic

Urednik

26

Postova