Podeli vest

Šetnja po svetskim bioskopima

23. 01. 2012.

Iliti mali beg iz hollywoodske produkcije...

U svetskim bioskopima posle novogodišnje dominacije filma Mission Impossible: Ghost Protocol došao je red na novog prvaka. 'It's elementary' da taj film bude upravo Sherlock Holmes: A Game of Shadows. Sherlock se pokazao mnogo popularnijim u ostatku sveta nego u američkim bioskopima, a tendencije su takve da bi mogao da ponovi uspeh originala i dođe do cifre od 315mil$.

MI 4 je došao do zavidne cifre od 457 mil$ i najverovatnije će postati najgledaniji film u serijalu Nemoguće Misije (pošto je i najbolji film u serijalu, rezultat je sasvim logičan).

The Girl with a Dragon Tattoo oborio je jedan interesantan rekord. Naime, postao je najgledaniji film Davida Finchera u Rusiji, a i u ostatku sveta počinje da se prikazuje sa uspehom.

A sada malo pobegnimo iz hollywoodske produkcije… U Austriji prvo mesto drži film Intouchables, francuski film koji je u Francuskoj oborio sve rekorde gledanosti i po uspehu je drugi najgledaniji film svih vremena. Takođe, treba napomenuti da je veoma gledan i u ostatku Evrope, što pokazuje i ovaj rezultat u Austriji. U Srbiji većina nije ni čula za ovaj film, što je pomalo zabrinjavajuće.

Intouchables je snimljen na osnovu istinitog događaja o neobičnom poznanstvu dvojice muškaraca koji nikada nisu trebali da se sretnu – aristokrati sa invaliditetom (kvadriplegičar) i mladom prestupniku iz predgrađa.

U Finskoj na prvom mestu našao se film Varasto – Storage Room (Skladište), urbana komedija koja se bavi problemima običnih radnika. Film je nastao na osnovu romana Arta Salminena, jednog od najuvaženijih finskih savremenih autora čije priče karakteriše crni humor i život “neuspešnih” ljudi u savremenom neoliberalnom društvu. Ove osobe su tvrdi, neobrazovani realisti. Nikada neće izgraditi karijeru, ali istovremeno teško rade i nikada ne ostaju bez odgovora. Skladište je priča smeštena u sličnu pozadinu, o običnom čoveku koji postepeno izgrađuje sebe i menja svet koji ga okružuje.

Evropljani su definitivno poludeli za komedijama tako da je i u nemačkim bioskopima jedan od najgledanijih filmova film Rubbeldiekatz – Zaljubljene žene, o glumcu koji prihvata da tumači ulogu žene u jednom filmu i koja ga dovodi do raznih nezgodnih momenata. Jel neko rekao Tootsie?

U Italiji najgledaniji film je još jedna komedija, Immaturi, o grupi nesređenih 30-godišnjaka koji pored toga što imaju milion problema u životu, zbog novog zakona ministarstava prosvete moraju ponovo da polažu maturski ispit.

U francuskim bioskopima najgledaniji film je iznenađujuće J Edgar, koji nije baš primećen u drugim zemljama, dok je u Britaniji najgledaniji Spielbergov War Horse (izgleda da još neko voli Spielberga)...

U Japanu pojavila se nova, za njihove standarde urnebesna komedija Robo G... Kako sve to čudno izgleda u Japanu pogledajte na sajtu ovog filma...a evo i trejlera:

I za kraj kako izgleda srpska top 10 box office lista:

1. Sherlock Holmes: A Game of Shadows – kao i u ostatku sveta

2.  The Girl with the Dragon Tattoo (2011) – Svi Fincherovi fanovi pravac bioskop

3.  Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked – i naša deca su retardi... 

4.  Puss in Boots – jedan od najgledanijih dečijih filmova prošle godine, sasvim zasluženo.

5.  Parada (Parade) – najgledaniji film / rekorder u Srbiji...

6.  Happy Feet Two – stepujući pingvini su i dalje popularni u Srbiji 

7.  The Muppets  - zašto tako loše??  Gde su Muppet fanovi? Odličan film koji zaslužuje veću gledanost! Mana Mana!

8.  New Year's Eve- prođe i nova godina i romantika...

9.  The Darkest Hour – sci-fi koji treba pogledati u bioskopu pre nego što odleti sa repertoara

10. Mission: Impossible - Ghost Protocol – smešno koliko malo gledalaca za ovakav bioskopski hit...

 

 

 

 

 

 

Broj predleda
0

Ivana Zivkovic

Urednik

26

Postova